Muğla Beçin Kalesi (Peçin Kalesi)

Güncellenme : 04.09.2024 13:26:56

⇗ Paylaş ⇗ Site İçi Arama ⇗ Muğla Rehberi Liste

Türkiye'de bulunan önemli eserlerden biri olan ve UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesine Beçin Kalesi (Peçin Kalesi), Muğla şehir turu yapanların mutlaka görmesi gereken önemli destinasyonlardan biridir.

Beçin Kalesi Tarihi

Beçin Kalesi Milas’ın 5 km. güneyinde, Ören karayolu üzerinde, ovaya hakim bir tepe üzerindeki bulunur.

Adı bir Orta Çağ İtalyan belgesinde Pezona, İbn Battuta‘da Berçin, Menteşe ve Osmanlı kaynaklarında Peçin Kalesi olarak geçer. Kalenin bulunduğu tepe üzerindeki insan yerleşimleri Tunç Çağı’nda başlasa da kale Bizans döneminde inşa edilmiştir. XIV. yüzyılın ilk yarısına kadar küçük bir yerleşim olarak kalan Beçin bu tarihte Menteşe Beyliği tarafından fethedilerek başkent haline getirildi. Özellikle Menteşe beylerinden Ahmed Bey tarafından imar edilen kale içi yerleşiminin gelişmesi başkent buradan Balat’a taşınınca durdu. Osmanlı dönemi yönetim merkezi Muğla’ya taşınınca kalenin iç yerleşimi önemini tamamen yitirdi ve harap duruma geldi.

Beçin Kalesi Tarihi Yapılar

Yer aldığı tepeyi tamamen çevreleyen surlar ve güneyindeki yerleşim alanlarından oluşan Beçin Kalesi içindeki Roma dönemi yapıları tahrip olmuş, sadece bir şapel kalıntısı günümüze ulaşmıştır. Menteşe Beyliği döneminden kalan sağlam durumdaki yapılar şunlardır:

- Ahmed Gazi Medresesi
- Orhan Camii
- Kızıl Han
- Kara Paşa Han
- Yelli Camii ve medresesi
- Mültezim Evi: 2000 yılında yapılan kazılarda ortaya çıkarılan yapı muhtemelen Osmanlı döneminde yaşamış bir vergi memurunun eviydi. Kazıda bulunan kömürleşmiş ahşap kısımlar ve eşyalar bu konağın bir yangın geçirdiğini göstermektedir. 2001 ve 2002 kazılarında ise 3 farklı noktada, meşin keseler içinde ve toplamda 30 kg.’dan fazla Osmanlı dönemine ait gümüş sikkeler bulunmuştur. Bu buluntu Türkiye’de bir kazıda ele geçmiş en büyük sikke miktarıdır. Gümüş sikkelerin çoğunluğu III. Mehmed döneminde (1595-1603) diğerleri de 1520 ile1617 yılları arasında darbedilmiştir. İçlerindeki tek altın sikke Kanuni devrine aittir. Osmanlı sikkelerinin dışında Kırım Hanlığına ve Avrupa devletlerine ait sikkeler de definenin kıymetli parçalarıdır.
- İsimsiz zaviye: İç kalede, Ahmed Gazi Medresesi’nin doğusunda yer almaktadır. Kitabesi olmayan zaviye muhtemelen Ahmed Gazi döneminde inşa edilmiştir.
Büyük Hamam: İç kalede Ahmet Gazi Medresesinin kuzeyindedir. Osmanlı kayıtlarında Ahmed Gazi’nin vakıfları arasında sayılan hamam bu olmalıdır. Buna göre hamam XIV. yüzyıl II. yarısında inşa edilmiştir.
- Lokman Zaviyesi
- Menteşe Mezarlığı
- Yelli Hamamı
- Orman Tekkesi
- Emir Avlusu
- Seymenlik Hamamı
- Seymenlik Zaviyesi
- Bey Hamamı
- Bey Konağı
- Deve (Üç göz) Hanı
- Arınma Kuyusu
- Bey Havuzu

Beçin Kalesi Konum - Nasıl Gidilir

Adres : Beçin, 48200 Milas / Muğla / Türkiye

Şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım sağlanabilen Muğla Beçin Kalesi hakkında bazı gezi sitelerinde yakın çevresi için verilen destinasyon bilgileri tamamen hatalı olup (muhtemelen arama motorları için anahtar kelime kasma çalışması) bazıları aynı ilçe sınırlarında bile bulunmamaktadır.

Bu yüzden tur ve tatil planlarken her zaman dijital haritalardan da gideceğiniz bölge için mutlaka kontrol yapmanız gezinizin eziyete dönüşmesini engeller.